Saabye Christensen, Lars
Sluk
pocket, Kat2
19€ inkl. porto
SC21

Zustand/tilstand: Kat 2, gut, kleinere Gebrauchsspuren und Name auf 1.Seite entfernt/Kat2, pen, små brukkspor, navn på 1.side fjernet

Cappelen Damm

pocket

ISBN: 9788202409869

2013

413 Seiten/sider

norsk (bokmål)

Sluk

Det gror ikke før det har blødd. Var det ikke det alle hadde sagt før jeg dro min vei? At jeg måtte finne meg selv? Jeg måtte finne meg selv, sa de. Men jeg ville ikke det. Den siste jeg ville finne var meg selv. Jeg ville finne en annen, som var lettere å ha med å gjøre enn meg, en jeg kunne komme overens med, som jeg kunne leve med uten å dø.” SLUK er historien om forfatteren Funder, en roman med mange stemmer og uttrykk, bundet sammen av vers og refrenger. Den forener en strålende sommerfortelling fra Oslo på sekstitallet med et marerittaktig opphold i den amerikanske småbyen Karmack. Femtenåringen Funder med kallenavnet Chaplin skal være en sommer alene med moren på Nesodden, men tvinges til å se seg selv med nye øyne da han i august tar båten hjem. Senere skriver han en fortelling om ulykkesfuglen Frank Farreli som også bor sammen med mor, men i likhet med Funder ikke kan fortelle om det han roter seg bort i. Det handler blant annet om trofasthet, om å settes på prøve som menneske, om avgjørende begivenheter som viser hva slags stoff man er laget av.

Lars Saabye Christensen er en av våre mest kjente og allsidige samtidsforfattere, og skriver romaner, dikt og noveller innenfor flere sjangere. Han har også skrevet flere filmmanus og vært aktiv som poetmusiker. For diktsamlingen Historien om Gly (1976) mottok han Tarjei Vesaas’ debutantpris. I 2006 ble han utnevnt til Kommandør av Den kongelige norske St. Olavs Orden for fortjenestefull innsats for norsk litteratur. Bøkene hans er oversatt til over 30 språk.

Det store gjennombruddet kom med Beatles (1986), som er en av de største salgssuksessene i Norge noensinne. Det som kanskje i aller sterkest grad har preget forfatterskapet er et nært forhold til Oslo, og da særlig indre Oslo vest, som spiller en svært sentral rolle i forfatterskapet. Hovedpersonene hans karakteriseres gjerne av at de ikke passer helt inn i omgivelsene, og vi følger dem ofte over flere år. Christensen utmerker seg også gjennom et karakteristisk språk, som gjerne beskrives som konkret og direkte, og en stil som er oftest er reflekterende, lett undrende og mollstemt.

Titel der deutschen Übersetzung: Der Sommer, in dem meine Mutter zum Mond fliegen wollte

Das Letzte, was ich finden wollte, war mich selbst …

Man wächst nur an den Wunden. Hatten das nicht alle behauptet, bevor ich meines Weges gezogen war? Dass ich mich selbst finden müsse? Aber das wollte ich nicht. Das Letzte, was ich finden wollte, war mich selbst. Ich wollte einen anderen finden, mit dem der Umgang einfacher war, einer, mit dem ich einer Meinung sein konnte, mit dem ich leben konnte, ohne einzugehen.

Ein Sommer voller Magie in Oslo. Tage voller Selbstzweifel in der amerikanischen Kleinstadt Karmack. Dazwischen liegt ein ganzes Leben, das der norwegische Schriftsteller Funder auf der Suche nach sich selbst und dem ganz gewöhnlichen Glück verbracht hat. Wie er schließlich lernt, sich selbst mit anderen Augen zu sehen und der Phantasie gestatten kann, Einzug in seine wirkliche Welt zu halten, ist eine der zärtlichsten Wendungen in diesem großen, berührenden Roman von Lars Saaybe Christensen.

Saabye Christensen ist einer der bekanntesten Schriftsteller Norwegens. Er ist Mitglied der Norwegischen Akademie für Sprache und Literatur und Kommandeur des Sankt-Olav-Ordens (2006) und hat zahlreiche Auszeichnungen für seine Werke erhalten.

 

 

 

 

Shopping Cart